Is there a plugin for Euro Truck Simulator 2?

Here you can talk about creating profiles, discuss your profile settings and share problems with games and plugins.
Please note that you first have to read the the fitting game section in the manual!

Re: Is there a plugin for Euro Truck Simulator 2?

Postby sirnoname » Fri 12. Jul 2013, 10:59

Need now steam app ID's (steam link on desktop) for full and demo version, name of both execuatbles, directories, game window names that are shown in the taksbar letter by letter ...
Is it available without steam?
If a answer is correct or did help you for a solution, please use the solve button.
User avatar
sirnoname
Site Admin
 
Posts: 1743
Images: 45
Joined: Thu 1. Sep 2011, 22:02
Location: Munich, Germany
Has thanked: 35 times
Been thanked: 122 times

Re: Is there a plugin for Euro Truck Simulator 2?

Postby crs2012 » Fri 12. Jul 2013, 11:42

Yes, without steam go to...
http://eurotrucksimulator2.com/ - Official Website ( Full version and Demo available here )

----------------------
Steam Version

steam ID full version
227300

executable path - "C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Euro Truck Simulator 2\bin\win_x86\eurotrucks2.exe"

taskmanager - "eurotrucks2.exe"
windowed mode window title - "Euro Truck Simulator 2"



steam ID demo version
231120

I cannot download steam demo version because I have the full version.
Sorry, I do not have more info about demo version at this moment.
User avatar
crs2012
 
Posts: 46
Images: 61
Joined: Thu 16. Aug 2012, 05:35
Location: Texas
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Re: Is there a plugin for Euro Truck Simulator 2?

Postby sirnoname » Fri 12. Jul 2013, 12:17

You can create a fake ID at steam and install the demo on this fake by changing the user on the go. We need to test both.
This is the minimum request sheet for a plugin:
http://www.x-sim.de/documents/Plugin_Request_Form.odt
(Open Office)
If a answer is correct or did help you for a solution, please use the solve button.
User avatar
sirnoname
Site Admin
 
Posts: 1743
Images: 45
Joined: Thu 1. Sep 2011, 22:02
Location: Munich, Germany
Has thanked: 35 times
Been thanked: 122 times

Re: Is there a plugin for Euro Truck Simulator 2?

Postby crs2012 » Fri 12. Jul 2013, 12:22

Was just trying to official site demo ( non steam ) lol

But alt Steam ID account sounds good too.

Will try that right now.
User avatar
crs2012
 
Posts: 46
Images: 61
Joined: Thu 16. Aug 2012, 05:35
Location: Texas
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Re: Is there a plugin for Euro Truck Simulator 2?

Postby crs2012 » Fri 12. Jul 2013, 13:17

Steam Demo version ID
231120

executable path - "C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Euro Truck Simulator 2 Demo\bin\win_x86\eurotrucks2.exe"

taskmanager - "eurotrucks2.exe"
windowed mode window title - "Euro Truck Simulator 2"
User avatar
crs2012
 
Posts: 46
Images: 61
Joined: Thu 16. Aug 2012, 05:35
Location: Texas
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Re: Is there a plugin for Euro Truck Simulator 2?

Postby sirnoname » Sat 13. Jul 2013, 00:10

Hmmm, I do not find any plugin directory in the demo :(
Where to copy the plugin in the game?

You have to add the game executable to the left listbox.
Then you deselect the graphic driver, memeory driver and FF driver and select the rfactor plugin.
Start the game with the play button and you should have speed, gear, rpm and roll pitch heading in the converter.
But I do not know where to put this plugin ...
Attachments
Truck_plugin_V1.zip
(4.69 KiB) Downloaded 267 times
If a answer is correct or did help you for a solution, please use the solve button.
User avatar
sirnoname
Site Admin
 
Posts: 1743
Images: 45
Joined: Thu 1. Sep 2011, 22:02
Location: Munich, Germany
Has thanked: 35 times
Been thanked: 122 times

Re: Is there a plugin for Euro Truck Simulator 2?

Postby crs2012 » Sat 13. Jul 2013, 03:38

Success!

Well sort of... Took me a little while to figure out why nothing was happening.
It appears that telemetry data for plugins not implemented until patch 1.4.1.

Default install of Steam FULL version and DEMO version are NOT the latest patch version.
ONLY steam FULL version can be manually updated to version 1.4.1

(inside steam interface) by right click in game list and choosing properites.
Select BETAS tab
Select Temporary141 opt in from the drop down list.

1810


Steam DEMO version does not have this option. ( currently ver 1.3.1d )

Work around for demo version. Download demo from official site. This version is 1.4.1. ( Non Steam Version ).
http://download.eurotrucksimulator2.com/EuroTruckSimulator2_1_4_1_setup.exe

executable path - "C:\Program Files (x86)\Euro Truck Simulator 2\bin\win_x86\eurotrucks2.exe"
taskmanager - "eurotrucks2.exe"
windowed mode window title - "Euro Truck Simulator 2"

( I am guessing this is same for full and demo version, because you can turn demo version into full version with just entering a valid license key ?)

After a quick search in the readme for SDK I found...

The game loads all plugins found by combination of following methods:

1) By gathering all libraries from "plugins" subdirectory of the directory containing the game binary (e.g. /bin/win_x86/plugins).
2) (Windows only) By processing all string values stored in registry key "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\SCS Software\<GAME_NAME>\Plugins" (GAME_NAME is "Euro Truck Simulator 2" for ETS2). The data of those values are interpreted as paths to the libraries, one path per value. The names of the values are not relevant however it is recommended to use something identifying your product to avoid possible conflicts.


So, I just manually created the "/plugins" folder and put the Truck Plugin dll inside this folder.
"C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Euro Truck Simulator 2\bin\win_x86\plugins\X-Sim.dll"
I selected rFactor plugin as instructed.

Started the game, and when the game started at the character select screen, it brought up a confirmation window to use advanced SDK features.

1811
(SUCCESS!)

When game loads into the game world, data seems to be sent to x-sim and simulator chair responds accordingly.
When you quit game or go into game menu, data stops and chair stops correctly.

That is the extent of my current testing.

At this moment I cannot confirm any accuracy of the forces or which forces are actively being read since I didn't set up any kind of serious profile, just selected speed, gear, pitch to see if any response was activated. So I will continue to fiddle around with this until further advice from you on how to proceed or what else you would like or need for me to do.

Are speed, gear, rpm, roll, pitch the only telemetry data in this v1.0 of truck plugin?
Or, do I need to test all forces on the list and see what forces work?

Thanks!
User avatar
crs2012
 
Posts: 46
Images: 61
Joined: Thu 16. Aug 2012, 05:35
Location: Texas
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Re: Is there a plugin for Euro Truck Simulator 2?

Postby wollo » Sat 13. Jul 2013, 20:03

Wow. I've been away for a couple of days and this seems to have come on a whole lot. Great work! I'm looking forward to trying this out.
User avatar
wollo
X-Sim Supporter
 
Posts: 8
Images: 4
Joined: Thu 21. Mar 2013, 13:56
Location: UK - Inverclyde
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: Is there a plugin for Euro Truck Simulator 2?

Postby crs2012 » Sun 14. Jul 2013, 12:28

Okay,

After playing around with this for a while, I think I answered most of my own questions.

RPM, speed, gear, pitch, roll (working)
Simulator start when driving. (working)
Simulator stop when game paused/menu, or exit game. (working)

Fantastic, so far so good!

What's next?
User avatar
crs2012
 
Posts: 46
Images: 61
Joined: Thu 16. Aug 2012, 05:35
Location: Texas
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Re: Is there a plugin for Euro Truck Simulator 2?

Postby sirnoname » Mon 15. Jul 2013, 23:08

Next I have to implement the accelerations.
I had to move some donations and buy the game.
Now it is installed and I can implement the next step ...
If you find some sourcecode example for accelerations, let me know, I like to implement as much from their own code as possible.
The code above do not have acceleration calculations.
If a answer is correct or did help you for a solution, please use the solve button.
User avatar
sirnoname
Site Admin
 
Posts: 1743
Images: 45
Joined: Thu 1. Sep 2011, 22:02
Location: Munich, Germany
Has thanked: 35 times
Been thanked: 122 times

PreviousNext

Return to Game profile & plugin discussions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest